נזק שנשכח מיהו הניזק

שאלה:

שלום כבוד הרב יש לי שאלה
יש אוטבוסים שיש להם מקום כזה שמאחורי כל כיסא מותקן מקום לשים כוסות בשביל האדם שיושב לפני זה
פעם שמתי על המתקן הזה תיק והוא נשבר באחד מהאוטובוסים כשנסעתי ושכחתי באיזה חברה נסעתי
האם זה נחשב גזל ואיך אני מתקן את זה אם אני לא זוכר את זה?
שמעתי במצבים כאלה יש לתת צדקה ולתלות שהאדם שנגזל יהנה מזה [צדקה לצרכי ציבור]

תשובה:

שלום וברכה,

חובת המזיק לשלם על הנזק שעשה באוטובוס, ואם אינו זוכר למי לשלם, יעשה בהם צורכי רבים, ולא לצדקה אלא ימסור לרבים. צורכי רבים הינו כל דבר ששייך לרבים שהרבים נהנים, כגון בניין מקווה, בית מדרש וכדו'. מרן הח"ח בספרו אהבת חסד הביא בשם השל"ה שאם ינדב ספרים לבית הכנסת נחשב צורכי רבים.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע סימן שסו סעיף ב הגוזל את הרבים ואינו יודע למי ישיב יעשה צורכי רבים.

האגר"מ (חו"מ סימן פח) כתב שמחזיר לצורכי רבים ונותן לבית כנסת לא יתן בתורת צדקה ויחזיקו לו טובה או יכבדו אותו על כך.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. למה זה לא מתה מחמת מלאכה? (אם התיק לא היה כבד בצורה קיצונית, שזה ודאי לא מיועד לזה).
    וגם יתכן שאם זה בשוגג, זה כלול במחיר הכרטיס לתשלום הביטוח.

  2. מתקן להנחת כוסות לא מיועד שלהניח תיק, ולכן אינו נחשב למתה מחמת מלאכה.
    כדי להיפטר בטענה שיש ביטוח שמשלם על נזקים של הנוסעים, יש לברר האם אכן כך הם הדברים, שבעל האוטובוס מבוטח, והביטוח מוכן לשלם על נזקים בשוגג שנעשו בנסיעה.

  3. 1. המתקן הוא לא רק לכוסות אלא גם לספרים/מחשב נייד.
    2. דעת כמה אחרונים שיש לשום את הנזק לפי מחיר האוטובוס הכולל.
    3. יש לדון בחברה ציבורית המשרתת את כלל הציבור, ונזקים מעין אלה הם דבר שבשיגרה (באחוז מסויים), יתכן לומר שקיבלו עלייהו (ומתייחסים לזה כבלאי הרגיל), ומחשבים את ההוצאות וההכנסות שלהם לפי זה, דהיינו המחיר שהם גובים כדי להיות ריווחיים כולל בתוכו גרימת נזקים (מצויים) בשוגג.

  4. שלום וברכה,
    1. אם המתקן מיועד גם לחפצים, והנוסע הניח תיק שהמדף אמור להחזיק, פטור הנוסע על שבירת המדף – כדין שואל שפטור על מתה מחמת מלאכה.
    2. במשנה מבואר ששמים את ירידת הערך של הבית והשדה, וכמו כן יש לשום את האוטובוס. אך דעת החזו"א שאם הבית עומד לתיקון, חייב המזיק לשלם את תשלום התיקון, ולא את ירידת הערך.
    3. נכון שחברת האוטובוסים מחשבים את הנזקים שנעשים על ידי הנוסעים, אמנם אין בטענה זו להיפטר על נזק שהזיק. אם הצרכנייה מעלה את מחירי המזון בגלל גנבות שיש בחנות, הגנב לא נפטר מהשבת הגנבה.