לגלות ספרים בחנות ספרים אחת ולקנות אותם בחנות ספרים שנייה, מותר?

שאלה:

שלום כבוד הרב.

הייתי רוצה לקנות כמה ספרי קודש, באמצעות משלוח.
לשם כך, הייתי מבקר בכמה אתרי אינטרנט של חנות ספרי קודש, וגיליתי שיש ספרים מסויימים שלא הכרתי אותם באתר אחד.
אבל כדי שזה יהיה לי קל יותר, ראיתי באתרים האחרים אם גם הם מוכרים ספרים כאלו, כדי שיהיה לי את האפשרות לקבל את הספרים מחנות אחת בלבד (ולא מכמה חנויות, כי זה לא נעים לי), או כדי לראות אם זה זול יותר בחנות אחרת למשל.

אבל אולי אין לי לעשות ככה, כי מצד אחד יש אתר אחד שמציג ספרים ואני מגלה כמה ספרים ביניהם, וזה כמו שירות שעושים לי את בעלי החנות הזאת, ומצד שני אני "מעיז" ואומר לעצמי "אולי יש את הספר הזה ואת הספר הזה בחנויות אחרות! כי זה יהיה קרוב יותר מהבית שלי, או כי אולי זה זול יותר בחנות אחרת".
ובגלל זה, אולי יש צד של גזל או של הונאה או של גזל כלפי הבעל הזה…

מה הדין?
האם מותר לראות/לגלות שיש איזה ספר בחנות אחת ולהחליט לקנות אותו מחנות אחרת?

תודה מראש.
בשורות טובות, ישועות ונחמות.

תשובה:

שלום וברכה,

מותר להיכנס לאתרי אינטרנט במטרה לבדוק מחירים או לבדוק ספרים, אפילו שאין לו שום מטרה לקנות מאותו אתר, ורצונו לקנות במקום אחר, אין בכך איסור. ולמרות שאתה נהנה מהאתר שמציג לפניך ספרים אין מניעה לרכוש את ספרים מאתר אחר.

כניסה לאתר אינו דומה לכניסה לחנות ולשאול את המוכר, שזה אסור אם המטרה לקנות במקום אחר משום גנבת דעת, שהמוכר סבור שאה מעוניין לקנות או לפחות לבדוק אם לקנות. אולם באתרי אינטרנט אין כאן גנבת דעת – המוכר לא סבור שאתה חושב לקנות, ומה שאתה נהנה מהתצוגה שהעמיד באתר, זה שרות שנתן לכל ולא מוגבל רק לרוכשים, ולכן אין שום מניעה בדבר.

בהצלחה.