איך לכפר על גניבה שאין באפשרותי להחזיר את הכסף

שאלה:

איך אפשר לכפר על גניבה שאין באפשרותי לשלם את הסכום שלקחתי איך אני יכולה לקבל מחילה על העבר שלי

תשובה:

שלום וברכה,

למה אין באפשרותך להשיב את הגזל? אם בגלל שאינך יודעת מיהו הנגזל, את יכולה להשיב את כספי הגזלה לצורכי רבים – לתת את הגזל למקום ציבורי כמו בית כנסת, מקווה או כל מקום ציבורי אחר.

אם את יודעת ממי גזלת אלא שאין לך את כל הכסף להשיב, כדאי שתפני לנגזל – בעצמך או על ידי שליח – ותבקשי מחילה או שתסדירי את החוב בפרישת תשלומים שאתה יכולה לעמוד בהם.

אשרייך שאת מכפרת על העבר!!!

מקורות:

ראה שו"ע סימן שסו ס"ב בגזלן שלא יודע למי להשיב, שיעשה עם הגזלה צורכי רבים ועיין בערוך השלחן שם שכתב שמשמים יזמינו שהוא או יורשיו יהנו מהממון ובכך יתוקן הגזל.

וראה עוד שם בשו"ע ס"א שגזלן שגזל הרבה ותשובתו קשה, אין לנגזל לקבל ממנו את הגזלה כדי שהגזלן לא ימנע מלשוב בתשובה. ואם מקבל את הגזל, אין רוח חכמים נוחה הימנו, ופרש"י (צד, ב) "אין רוח חכמה וחסידות בקרבו". ולכן יש לנגזל למחול לגזלן כדי לפתוח לו דרך תשובה. ואם בכל זאת לא מסכים למחול יש לפרוש את החוב בתשלומים כדי לכפר על הגזל.