השפעה על תוצאות מבחן / דירוג מרצים

שאלה:

שלום הרב,
האם מותר לענות על מבחן באופן לא כנה, כגון לענות לא נכון ע"מ לקבל ציון גרוע למטרות שונות, כגון כדי שיהיה אפשר לקבל מועד ב'?
בנוסף, האם מותר לענות על סקר של מוסד הלימודים לדירוג מרצים שלימדו אותי בנושאים שונים, כגון יחס לתלמידים איכות הלימוד וכו'?
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה,

לענות תשובות לא נכונות במטרה מסוימת יש בזה איסור של גנבת דעת. יש אפשרות לא לענות כלל אבל בכוונה לענות דברים לא נכונים זה בעיה.

מותר להשיב על סקר בתנאי שאם נותן מידע שלילי צריך שיכוון לתועלת ויהיה מדויק מאוד, כדין לשון הרע לתועלת שאסור אלא אם ממלא שבעה תנאים שהוזכרו בחפץ חיים.

אם משיב בסקר איזה מורה נהנה יותר – מותר.

בהצלחה.