הלוואה ללא רשות על דעת שיסכימו לי

שאלה:

שלום האם אפשר להלוות משהו מחברה בלי רשותה ואני בטוחה שתסכים ואח"כ להגיד לה על זה

תשובה:

שלום וברכה,

אם בטוח שהחברה הייתה מסכימה אילו היית שואלת אותה, לרוב הפוסקים מותר לקחת ללא רשות, וכיון שרוב הפוסקים מקילים יש להקל.

בהצלחה.

מקורות:

יש שלושה מקרים בשימוש בממון חברו שלא ברשות. א. בדבר שחברו מקפיד, על זה נאמר שואל שלא מדעת גזלן – שו"ע סימן שנט ס"א. ב. אם לוקח או משתמש בממון חברו בדבר שאין דרך העולם להקפיד, כמו קיסם לחצוץ בו שיניו, ובזמנינו לקחת נייר טישו, מותר לקחת ללא רשות, מדת חסידות להחמיר – שו"ע שם ס"א. ג. אם זה דבר שמקפידים עליו, אלא שכיון שיש לו קשרי ידידות אילו היה יודע היה מסכים, לדעת המהרש"א (ב"מ כב,א) אסור וכן הסכים עימו הקצות. אולם דעת הש"ך סימן שנח להתיר, וכן הסכים לדבריו הנתיבות במכה מקומות וכן במחנ"א.