התערבות השכנים בבחירת הדיירים

שאלה:

שלום וברכה.
רציתי לדעת האם בבניין מגורים יכולים השכנים להחליט האם אדם מסויים יוכל לקנות/ לשכור דירה בבניין, אשמח למקורות

תשובה:

שלום וברכה,

לפי ההלכה אין דיירים יכולים להחליט ולכפות על דייר אחד למי למכור או להשכיר את ביתו, וכן אינם יכולים למנוע בעדו שלא להביא אורחים לא רצויים.

הגון וישר שדייר לא יביא אנשים שלא מתאימים באורח חייהם לאנשי המקום. ואלו מהדברים שאין להם תוקף הלכתי, אך צריך להיות הוגן.

בהצלחה.

מקורות:

לבקשתך מקורות על הנושא: בשו"ע חו"מ מצאנו ב' מקומות גבי מניעת דיירים למקום. בסימן קנו ס"ז גבי חזקת ישוב, שהיה תוקף מהשר שלא להכניס דיירים לעיר. שם המניעה היא מסחרית שלא יבואו אנשים אחרים לעיר כדי ולא יסחרו בה, ויקלקלו לאנשי העיר את המסחר. עצם הדין חזקת ישוב שנוי במחלוקת, וגם למהרי"ק סימן קעב שאסר, דוקא מכח דינא דמלכותא או הפסד לבני העיר.

כמו כן מצאנו בסימן קעה סעיף מ – מא, למנוע דייר שלא ימכור ביתו לגוי ויגרום נזקים וגנבות לשכניו. והאיסור נאמר דוקא אם יש אחר שיקנה ממנו באותו מחיר, אבל אם הגוי מציע מחיר יקר יותר מותר למכור לו. אך איסורים אלו נאמרו רק כשיש טענה ממונית של נזקים וגנבות. אך אין תוקף הלכתי לאסור להביא דייר שאינו מתאים לצביון העיר. ברור שאין זה מוסריות למכור לאנשים שאינם רצויים על אנשי המקום, גם כאשר הדבר כרוך בהפסד.