שותף מחויב למסור מידע על עסקי השותפות?

שאלה:

הלויתי כסף לראובן לשם רכישת בית לגור בו. חתמנו על מסמך שההלוואה היא השקעה בבית, ויש לי חלק לפי סכום ההלוואה בבית, וכל זמן שראובן גר שם יש לו חוב אלי, אך אם הבית ימכר ברווח אקבל אחוזים לפי ערך הסכום. ואם ימכר בפחות אפסיד לפי אחוז השותפות שלי. למעשה ראובן מכר את הבית, ורוצה להחזיר לי בדיוק את סכום ההלוואה. וטוען שהוא מכר בפחות, אך לא רוצה להפסיד אותי. אני חושד שהוא מכר בהרבה יותר. כי הבתים בכל האזור עלה מאוד מחירם. ראובן אינו רוצה לחשוף בפני את חוזה המכירה. וטוען שיש לו נאמנות של שותף. האם בדין תורה אוכל לחייבו לחשוף את החוזה? או שטענתו נכונה?

תשובה:

שלום וברכה,

בהלכה מצאנו שניתן להשביע שותף על כל פעולותיו בעסק השותפות, ואפילו שאין לאחד טענת בריא אלא טענת שמא, יכול להשביע את שותפו. ואין טענת נאמנות של שותף, אלא אדרבה צריך לחשוף את כל מעשיו, ולהישבע על כך. על כן זכותך כשותף לדרוש את החוזה מכירה שמכר לאחר כדי לראות את זכותך.

בהצלחה.

מקורות:

ראה משנה שבועות מה, ב. ובגמרא שם מח, ב. ושו"ע חושן משפט סימן צג.