הלוואות בלי לדעת מהיכן יחזיר

שאלה:

שלום
רציתי לדעת לגבי העניין של האיסור לקיחת הלוואות ללא יכולת להחזיר-
אם אין לנו כסף לקנות אוכל האם צריך לא לקנות ולהאמין שה' ישלח אוכל בדרך אחרת או לקנות על אף שאין לי מאיפה לשלם ואסור ללוות בלי שיודעים מהיכן אפשר להחזיר?
תודה

תשובה:

שלום רב,

בפסוק כתוב לוה רשע ולא ישלם. ונפסק בשו"ע חו"מ סי' צז שאסור ללות כאשר האדם אינו יודע מהיכן יחזיר. (אמנם בסכום קטן יתכן שמותר משום שתמיד הוא יכול ללוות מאחרים כדי להחזיר. ובעז"ה אח"כ יהיה לו מהיכן להחזיר. אבל עצה היא שמי שאינו יודע מהיכן להחזיר, כדאי להצטמצם, ובנתיים עדיף לבקש מתנה ולא הלוואה כאשר אינו יכול להחזיר.