שכן שרוצה לבנות בחניה הסמוכה למחסן של השכן

שאלה:

שלום
יש לי מחסן צמוד לחניה של השכן, והמעבר לדלת המחסן עובר דרך החניה. למחסן יש גם חלון אור אוויר המשקיף לרחוב.
והשכן רוצה לבנות בחניה באופן לא חוקי ובלי היתרים בטענה שהחניה רשומה על שמו בטאבו.
אך אני מתנגד לו בטענה שע"י הבניה הוא יפגע במעבר ובקו אור אוויר. אך השכן משיב שהוא ישאיר לי מעבר, אך המעבר יהיה קטן יותר ומפות, והוא גם יסתער לי חלק מהחלון.
רציתי לשאול, מה הדין במקרה זה, ואם אפשר גם מקורות ב'הלכה בענין זה.
תודה רבה

תשובה:

שלום רב,

קשה לאסור על בעל החניה לבנות בתוך השטח שלו, מאחר ומשאיר דרך מעבר למחסן. ועיין במקורות.

בהצלחה.

מקורות:

בשו"ע חו"מ סימן קנד סעיף כא מבואר שצריך להרחיק מחלון בית חברו ד' אמות – כשני מטר -. פוסקי זמנינו סוברים שבמחסן לא ברור שצריך ד' אמות ודי בשיעור קטן יותר, מאחר ובמחסן אין החלון עשוי לאורה כמו בבית. אך מעבר לד' אמות ודאי מותר לבנות.[ראה בספר משכן שלום שהאריך בנידון].

לגבי הטענה שמצר לו את הדרך, אם נותן לו דרך מקובלת בתקן הראוי למחסן די בכך. ובעל המחסן לא יכול לטעון שהחזיק בחניה לעבור שם ברווח, א' שכשר יש שם רכב לא עובר ברווח. ב' לפי דברי הב"ח בשו"ת ב"ח (ישנות) סימן ז וז"ל:איכא לחלק בין זה לזה דאם מכר לו גוף המקום אין הבעלים יכולים לבנות במקום המסויים שמכרו לו אבל במכרו לו להשתמש בחצר במקום מסויים ולא מכר לו גוף המקום אם הבעלים רוצים לבנות שם בונה והמחזיק אינו יכול למחות דלא הקנה לו אלא להשתמש בחצר במקום המסוים כל זמן שהוא חצר וכמ"ש הרב המגיד פ"ה מהלכות שכנים.

בנידונים כאלו קשה לקבוע מסמרות וצריך לבדוק כל דבר לגופו, הבאתי לך רק את הרקע הכללי.