תפיסת חפצים מאדם שלא שילם עבור ההובלה

שאלה:

אדם שעושה הובלות, עשה הובלה גדולה ללקוח.
לאחר ההובלה הלקוח אומר למוביל, אין לי כסף לתת לך אני בפשיטה, קח רבע הסכום תבוא עוד חודש אולי יהיה לי.
המוביל בלי לחשוב פעמיים לקח שני מוצרים מאוד יקרים ואמר ללקוח, כשתשלם לי אני יחזיר לך
האם זה מותר מצד עביד איניש דינא או שזה אסור ועליו לפנות לבית דין? (רוב הסיכויים שלא תהיה אפשרות לגבות את החוב כי מדובר באדם בעל חובות גדולים מסתבר למפרע)

תשובה:

שלום רב,

במקרה שלוקח את החפצים למשכון עד שישלם, ואין בכוונת התופס לגבות את החוב מהחפצים, אם תופס עבור חוב של שכירות פועלים או שכירות מטלטלים מותר. ואם תופס עבור חוב של הלוואה אסור. משום "לא תבוא אל ביתו וגו'"

במקרה שכוונת התופס לגבות מהחפצים את חוב שחייב לו, מותר לעשות כן גם בהלוואה, וכ"ש בחוב של שכירות.

ולכן כדין עשה ההובלה שתפס.

ברכה והצלחה.

מקורות:

לתפוס משכון עבור הלוואה אסור מהתורה. ולתפוס עבור חוב של ערב או שכירות ראה שו"ע חו"מ סימן צז סעיף יד שמותר.

לגבי לתפוס משכון לגוביינא מותר אף בהלוואה, כ"כ בנימוק"י ס"פ המקבל (ב"מ סט, א בדפי הרי"ף) בשם ר"ת בהא דאמרו לא ימשכנו הוא בעצמו וא"ת והא אמרינן בפרק המניח (ב"ק) דף כ"ז (ע"ב) דעביד אינש דינא לנפשיה, ותירץ דהיינו בכלי שלו עצמו אי נמי כשבא בתורת גביה, אבל הכא מיירי שבא בתורת משכון ע"ש. וכן נפסק בהלכה שם סעיף טו, ועיין בקצות שם ס"ק ב.