אמירה לגוי בערב יום טוב

שאלה:

שלום רב,
יש לנו הזדמנות לקנות איזה נכס בצרפת שנזכר בכונס נכסים. המחיר הרגיל של הנכס הוא 600000 אירו, ואם המכירה הזאת אפשר לקנות אותו ב350000 אירו בערך.
הבעיה היא שהמכירה תהיה ביום א׳ דראש השנה הבא (21/9), האם מותר למנות עורך דין אחד גוי כדי לבצע את המכירה, כשיודעים (וזה צריך לברר עם הגוי) שהוא ילך לשם בכל אופן בשביל עסקאות אחרות של הלקוחות שלו?
האם יש דרך כדי לאפשר את הקניה הזאת?
ואפילו אם יש דרך אפשרי ע״פ הלכה, האם העיסקא הזאת תיכנס בכלל של דברים שלא יהיה ברכה מזה?
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

אינני רואה לצערי דרך להתיר זאת, כיון שמלבד איסור האמירה בשבת ויום טוב יש גם איסור הנאה ממעשה של גוי הנעשה בשבילך, וכיון שהקנייה בהכרח כרוכה במלאכות שונות, כתיבה וכו' וזה נעשה בשבילך, נמצא שאתה נהנה ממעשה שבת או יום טוב וזה אסור. אם יהיה לך רעיון נוסף בענין זה נשמח לנסות ללבן איתך את הדברים, אבל כרגע אינני רואה פתרון.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. לכאורה יש עצה לעשות העו"ד כאריס שאם יקנה הבנין יקבל סכום מינימלי מההכנסה ואז מותר לקנות דאדעתא דנפשיה קעביד.
    אגב מש"כ שחוץ מאיסור אמל"ע יש איסור הנאה מצד שצריך לכתוב ולמה לא כתבתם משום שעצם הקניה נעשית עבור ישראל כבסי' ש"ז סקט"ו ואסור ליהנות מזה. אך ע"ע בסי' תקי"ז וצ"ע ובתהל"ד נשאר בצ"ע על הסתירה