בישול והנאה ממעשה שבת של גוי

שאלה:

שלום וברכה.

1. אחיינית שלי אמרה שלימדו אותה בבית ספר (בית יעקב) שאסור בשבת אם יש למשל סיר של דגים על הפלטה להוציא אותו ולשים אותו על השולחן..וגם אסור למזוג מהסיר (כלי ראשון) לצלחת שהיא כלי שני.
אלא צריך להעביר את הדגים לצלחת שלישית.
(יש לציין שהיא לא זכרה כל כך איך לומר את ההלכה נכון, אבל זה הכיוון).

רציתי לדעת האם יש מקור וחשש הלכתי לזה.?
כמו כן עלה בדעתי האפשרות כן לכוון להלכה הזו על מנת שיהיה אפשר לטבל את הלחם ברוטב הדג (בכלי שני או שלישי)

2. במקרה של הפסקת חשמל ביתית בשבת, ויש ילדה בת 4,
באיזה אופן אפשר לקרוא לגוי?
ואיך ״מסבירים לו״ שנפל החשמל?

תשובה:

שלום וברכה

1. אולי מדובר שמוזגים על ירק חי וכיוצא בזה, אינני יודע מה בדיוק המורה אמרה.

2. אם הילדה מפחדת מאוד, זה נחשב כמו צורך חולה, וניתן להביא גוי ולרמוז לו שלא בדרך ציווי, משהו בסגנון, "החשמל נפל והילדה מפחדת להיות בחושך". סיפור דברים בעלמא.

הצטרף לדיון

תגובה 1

  1. על השולחן אסור אולי מדיני חזרה, שאח"כ אי אפשר להחזיר לפלטה (לכתחילה).
    בקשר לכלי שלישי – יכול להיות לעניין טיבול לחם, או הוספת מלח שהרמ"א כתב בשם התוספות שתבוא ברכה למי שלא שם מלח גם בכלי שני.
    אבל הכי טוב במקום לנחש, לשאול :)