גוי קבלן שעושה עבודה בביתו עבור יהודי

שאלה:

יש לי עובד גוי פרילנסר שעושה עבורי עבודות דיגיטליות.
הוריתי לו לשבות בשבת ולהמשיך את העבודה במוצ"ש.

שאלותיי הן:
1. האם באמת הוא אמור לשבות, כי אני לא אומר לו מתי לעבוד אלא רק מה אני צריך ודד ליין לתוצאות.
2. אם לא חייב לשבות – האם זה הידור שישבות? (או לפחות קידוש ה')
3. אם חייב לשבות, לפי איזה שבת שובת – של מקומי כאן בישראל או לפי השעון של הודו? ואולי חייב לשבות בהחמרה לשני הזמנים?

יישר כח גדול
ותודה על האתר המדהים שאין כמותו!

תשובה:

שלום וברכה

מעיקר הדין, ככל שהוא קבלן ועובד לפי הספקים ולא לפי שעות, ואתה לא בקש ממנו עבודה בשבת אלא הוא עושה מעצמו לנוחותו, אין בעיה שיעבוד בשבת, כמבואר בהרחבה בשו"ע ומשנה ברורה בסימן רמד.

ומכל מקום, כיון שמדובר במשהו קבוע, נראה שיש בזה כבוד השבת לומר לו שלא יעבוד בשבת, אבל זה הידור בעלמא ואין חיוב כזה.

השבת נקבעת אצל כל אדם לפי המקום בו הוא נמצא. ולכן השבת שלו היא לפי זמני הודו.

הצטרף לדיון

3 תגובות

  1. ראיתי היום פרטי הלכה נוספים בעניין הנ"ל, ורציתי לשאול האם הם נוגעים למקרה שלי, ואם לא – מדוע.

    אני מצטט כאן את מה שקראתי, ואני שואל בעיקר על סעיף ג:
    קכ. יש אופנים שבהם מותר לכתחילה לתת עבודה לגוי, גם כאשר יתכן שהוא יעשה אותה בשבת, אם מתקיימים חמשה תנאים:
    – – – א) שכר העבודה יהיה בקבלנות, על כל העבודה יחד. ואם השכר הוא לפי שעות – יתן לו את העבודה לפני יום שישי, או אפילו ביום שישי – אם יש לו זמן לסיימה לפני שבת (ואז מותר גם אם למעשה עבד בשבת).
    – – – ב) אינו אומר לגוי לעשות את המלאכה בשבת, וגם אינו רומז לו (כלומר, אסור לתת לו עבודה ביום שישי ולומר לו שהוא צריך את התוצר מיד במוצ"ש, באופן שאינו יכול להספיק לעשות זאת לפני שבת).
    – – – ג) אין ידוע שהמלאכה נעשית עבור ישראל, ולכן עבודה בבנין וכדומה, שהכל יודעים שהיא עבור ישראל, אסורה בכל אופן.
    – – – ד) הגוי יטול את הכלי מבית הישראל לפני שבת, ויעשה את העבודה בביתו.
    – – – ה) לאחר צאת השבת, עבר די זמן שבו היה הגוי יכול להשלים את העבודה (כגון, אם המלאכה היתה שעתיים, מותר להנות ממנה שעתיים לאחר צאת השבת).

  2. כל זה נוגע גם אליך ומתקיים אצלך ללא חשש. זו לא עבודת פרהסיה. כאשר הוא עובד אצלך בבית או בחנות זה אסור משום מראית העין וכמצויין כאן.