נסיעה מתוכננת בשבת עם גוי

שאלה:

לכבוד רבני בית ההוראה
אדם מבוגר (עם חולשה כללית ודמנציה) המתגורר אצל בנו שהוא נשוי בעל משפחה, בלווי עובד זר ביחידה בפני עצמה. הבן הינו מחנך בישיבה (הנמצאת במרחק כמה ק"מ מהבית) ויצטרך לשהות בשבת בישיבה, ומבקש שהאב ישהה איתו בסעודה הראשונה ובסוף הסעודה הגוי ייקח אותו במכונית חזרה הבייתה ושם ישהה עד סוף השבת, האם מותר ונכון לעשות כן? יש לציין כי אין שכנים היכולים לארח אותו, המצב קצת עדין מבחינת התנהגות, והבן רוצה שהאב יחווה כמה שיותר חווית שבת.

תשובה:

שלום וברכה

ככל שהאב חייב במצוות, והדמנציה אינה מוחלטת, בודאי אין להתיר דבר כזה.

הוא חייב במצוות ואין כאן נושא של פיקוח נפש, יש לנסות למצוא אפשרות לארח את האב כל השבת בישיבה, או לשקול לדלל את התורניות של הבן בישיבה שם, לטווחים ארוכים יותר, אני מניח שהמקבילים שלו בצוות יבינו את זה.