חרקים בשבת

שאלה:

בשבת הציפו את הדירה תולעים
מה מותר היה לעשות הלכתית
לטאטא אותם? הם מוקצה? איזה מוקצה? לחשושו שיהרגו מהטאטוא?
מה הדין אם המרפסת מתמלאית חומיינים? מותר שגוי יכבה את האור?

תשובה:

שלום וברכה

מצד איסור מוקצה יש להקל, כיון שהם דוחים ומצערים, ולא גרע מגרף של רעי שהתירו לפנות. אבל זה רק בתנאי שלא פסיק רשיא שימותו, אם בהכרח ימותו חלקם על ידי הטאטוא יש כאן איסור של נטילת נשמה.

מותר לרמוז לגוי שלא בדרך ציווי, משהו כמו בסגנון "החומיינים האלו מגיעים לכאן בגלל האור", והגוי יבין מעצמו ויכבה. הסיבה שמותר באופן כזה, כיון שאין כאן הנאה ממעשיו אלא מניעת צער, ובאופן זה הבעיה היא רק האמירה.

שבוע טוב ובשורות טובות.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. להסתובב בדירה מותר, היה מדובר בכמות של תולעים, אם לא מפנים מן הסתם דורכים עליהם.

    אגב הילדים התחילו להרים בכפיות חד פעמי את התולעים לצלחת, אז הם לא נהרגים , אבל אולי זה צידה?

  2. 1. אם הם לא נמצאים בכל מקום, ואתה לא יודע איפה יש, יש להקל כדין "ספק פסיק רישא דלשעבר", כלומר אתה לא יודע האם יש כאן משהו שפסיק רישא שימות אם תלך כאן…
    2. אם זה מצער מאוד יש על מה לסמוך להקל, ראה פסקי תשובות סי' שטז הערה 115, 117 מכמה מפוסקי זמנינו. בפרט שמן הסתם הם קצת בגדר ניצודים ועומדים.