תקיעת שופר באלול למתפלל ביחידות

שאלה:

רציתי לשאול אם חיוב תקיעת שופר בחודש אלול הוא חיוב על הציבור לתקוע בסוף, או חיוב על כל יחיד. והיינו האם יחיד שלא התפלל במנין או שהיה צריך לצאת קודם הסוף, האם צריך לחזר לשמוע תקיעה זו כל יום.
כמו"כ האם מחמת זה יש חובה להשאר עד התקיעה [דהיינו אף דבכל יום יש חיוב להשאר עד סוף התפילה, אך מ"מ סוף התפילה קיל טפי, והשאלה אם כאן חמור יותר מחמת התקיעה שבסוף]
וכן מה הדין ציבור שאין להם שופר או שאין להם מי שיתקע,, האם יש להם לחזר טובא אחרי שופר.
אשמח לקבל מקור אם אפשר

תשובה:

שלום רב,

בשו"ת ציץ אליעזר חלק י"ב סי' מח דן בהרחבה בנושא אם זה חובת הציבור או חובת יחיד וקובע שזה חובת הציבור ופוק חזי מאי עמא דבר שאינם מקפידים לתקוע אם הם מתפללים ביחידות או שיוצאים לפני סיום התפילה. וכך גם קבע בשו"ת רבבות אפרים ח"א סי' שצד. (ובספר נטעי גבריאל ראש השנה עמוד נד הביא גם דעה שזו חובת היחיד).

אולם ודאי שיש להקפיד יותר להשאר על סוף התפילה כדי לשמוע תקיעת שופר כפי שתיקנו לעורר את הציבור.

לשאלתך, האם צריכים לחפש תקיעת שופר, ודאי שלכתחילה מוטל עליהם לחפש וזה פשוט מסברא. ראה בשו"ת אגרות משה או"ח ח"ד סי' כא בתשובה לרבבות אפרים שכתב שאם לא תקעו בשחרית שיתקעו לאחר מנחה.