בקבוק יין שנפל ונשבר לאחר שהלקוח הכניס אותו לעגלה

שאלה:

בס"ד,
התכוונתי לקנות בקבוק יין שהיה כתוב עליו את המחיר ובדרך לקופה נשמט מידי ונשבר, האחראי משמרת בסופר אמר שהוא מזדכה על זה והוא מוחל, אך ממה שזכור לי (בתרא פ"ח הו"ד שו"ת תורה לשמה סימן שמט) שברגע שהמחיר היה קבוע והגבהתי ע"מ לקנות הדין הוא שנחשב כאילו נשבר ברשותי והייתי חייב לשלם לבעל הבית.
מכאן שאלתי, האם מועילה המחילה של האחראי משמרת כיון שהם מזדכים על זה, או שמא נכון לשלם בכל זאת משום סו"ס בעל היקב מפסיד?

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

לא ברור אם הקניה היא בשעת הגבהה או לאחר העברתו בקופה בלבד. ובכל מקרה, נפילת הבקבוק איננה אונס והחנות יכולה לחייב אותך בתשלום.

ברור שמחילת האחראי פוטרת אותך, בין אם הזיכוי שיקבל הוא כדין ובין אם לאו. ובאמת אינני יודע אם היקב היה מזכה גם אם היה יודע שהבקבוק נשבר לאחר שלקוח לקח אותו והייתה אפשרות לחייב אותו בתשלום.

מקורות:

לגבי רגע הקניין, ברור שיש לקוחות שמחזירים מוצרים שהכניסו לתוך העגלה ואין מוחה בידם (אף לא לפני החוק שניתן להחזיר תוך 14 יום). מצד שני, אם לקוח הכניס מוצר בעגלה שלו לא יוכל בעל החנות לומר לו שיש לו רק אחד והוא זקוק לו. גם המחיר לא נקבע לפי מה שרשום על המוצר, שהרי לפי החוק המחיר הוא הרשום על המוצר או המופיע בקופה, הנמוך מבין השנים.

נפילת בקבוק איננה אונס ואפילו סבל שנפל שהפיל חבית מן הדין היה חייב. עיין שו"ע חו"מ סי' דש סעיף א.