אחריות עורך דין על רשלנות כלפי הלקוח

שאלה:

לצורך עסקה מסוימת לקחתי עו"ד והבהרתי לו שאינני לוקחו כדי לתת לי עצה אם זו עסקה טובה או לא, אלא אך ורק לאשר שהבטוחות לעסקה טובות [קרקע שמושכנה במיוחד לצורך העסקה], וגם אם העסקה תקרוס יש לי מהיכן לגבות את ההשקעה. בסופו של יום התברר שהיה כאן זיוף ומצג שווא, ולא רק שהעסקה נפלה, אלא גם הבטוחה התאדתה. ושאלתי מה האחריות שיש לעו"ד הן ביחס לכסף ההשקעה שנמחק, ובעיקר ביחס לשכר טרחה שלקח על העסקה.

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

לכאורה העו"ד חייב מדין "מראה דינר לשולחני". ככל שהזיופים היו ברמה גבוהה מאוד שהעו"ד לא היה צריך להעלות על דעתו, הרי הוא פטור וייתכן שאת השכר הוא חייב להחזיר.

מקורות:

עיין שו"ע חו"מ סי' שו סעיף ו ועיין שם נתיבות ס"ק יא שבשכר א"צ לומר עליך אני סומך. לעניין החזרת השכר באונס, כל שומר שכר שנאנס החפץ מקבל שכרו, אלא שמבואר בנתיבות סי' שלה סק"ג שאם האונס אצל השומר ולא אצל החפץ הפסיד שכרו. ויש לעיין אם אונס של מומחה נחשב כאונס בחפץ או בפועל.