לתת כסף לאדם באופן מסויים לבחון את ישרותו – האם יש בזה משום לפני עיוור

שאלה:

שלום לכבוד הרבנים החשובים, יש בבעלותי רשת של חנויות, ברצוני לבחון את יושרם והגינותם של הקופאים שלי (הם לא מכירים אותי), שאלתי היא האם מותר לי לרכוש מוצר ולהניח להם סכום כסף גדול יותר מבלי שיבחינו, ולמחרת ל שאול את הגזבר האם דווח מאחת הקופות על סכום שנמצא בקופה, וכדומה, האם זה מותר – או שאני עובר בכך על איסור "לפני עיוור"? חשוב לי לדעת גם את המקורות בכדי שאוכל להראות לשותף שלי.

בתודה מראש,

תשובה:

שלום רב,

מעניין שיטה מקורית.. בכל אופן, ברור שאין בכך כל איסור לפני עיוור ואתה זכאי לבחון את ישרותם ע"י זה.

מקורות:

ראה בשו"ת אגרות משה יו"ד סוף סי' צ' שדן לגבי איסור לפני עיוור וכך כתב:

"נראה פשוט דאין לאדם להמנע מעשות אף דבר הרשות שלו בשביל שמא יעשה אחד איסור ע"י מעשיו, דמאחר דעושה מעשה עצמו ועובר האיסור לקח ועשה בעצמו מעשה האיסור ליכא בזה לאו דלפני עור. וראיה מהא דסובר רשב"ג בכרם של ערלה שא"צ לציינו להודיע שהוא ערלה שלא בשביעית משום הלעיטהו לרשע וימות".