השומרונים בזמנינו

שאלה:

שלום כבוד הרב,
כמה שאלות

1.לאחרונה אני מתעניין בפיענוח שמות החיות הטהורות והטמאות בתורה,
ורציתי לשאול האם יש ספר הלכתי רצוי עם תמונות בנושא שאפשר לקבל בו מידע על כך.

2.שאלה בנוגע לעדת שומרונים בגריזים וחולון
ראיתי מדרש בו נכתב שבימי עזרא או קצת אחריו היו עימם מחלוקות ועל כן נידו אותם בחרם,
אולם ראיתי עוד מדרש אינני זוכר את מקורו אך הוא מדרש אמין שנבלעו בהם משפחות כהונה ואז יש כאן שאלה,
הרי ידוע לנו שלא ידח ממנו נידח, אם כן האם מותר לגיירם או שמא נאסרו עולמ' לבוא בקהל?שנית אם נידו אותם בימים קדמונים בגזרה איך יש לנו היתר לגיירם כעת?
(אם אפשר מקורות אשמח מאוד לקרוא)

תשובה:

שלום רב

  1. יש חומשים שבסוף חומש ויקרא יש תמונות של החיות כפי שמצויות כיום עם פירות כיצד הן מכונות בתורה. בקרוב ממש יצא משהו כזה מאוד מורחב, על ידי מכון אמריקאי שמשקיע במחקר הזה הרבה, אבל בינתים תסתפק במה שיש תחפש בחנויות הספרים.
  2. ודאי התערבו כהנים בשומרונים, וכפי שמתאר זאת בנימין מטודלה בספר מסעותיו הידוע, והם נקראים בפיהם אהרונים, שהם מזרע אהרן הכהן, והם בעצם המנהיגים הרוחניים שלהם. ברור שיש התבוללות שגורמת לכך שיהיו כאלו שיאבדו מעם ישראל, גם היום לצערנו יש התבוללות עצומה בארה"ב, והרבה מאוד אנשים נושאים גויות וילדיהם כבר גויים ולא נשאר מהם זכר ושארית… גם עשרת השבטים יש דעות בגמרא בפרק חלק בסנהדרין שלא יחזרו. לגבי הזיהוי שלהם היום, מעמדם והאפשרות לגיירם רא קובץ תורה שבעל פה בהוצאת מוסד הרב קוק חלק כט.