האם להיות חזן בבסיס בצבא? נשיאת נשק בשבת בבסיס

שלום כבוד הרב יש לי שאלה
1.כתוב בפרקי אבות שאומרים במקום שאין אנשים השתדל להיות איש
אם מבקשים ממני להיות חזן בבסיס בזמן שאני בעצמי על הפנים בלהיות חזן האם מותר לי להיות חזן?
2.ועוד שאלה אם אני רוצה לצלם חלק מסידור האם מותר לי לשים אותו במדפסת שמצלמת ולסגור עליו או שאסור בגלל שזה זלזול בסידור
3.ועוד שאלה קיבלתי על עצמי לא לעלות על המיטה עד שאני קורא קריאת שמע שעל המיטה וערבית כי הייתי מתפלל בבית ביחיד והייתי שוכב על מיטה ובסוף נרדם ולא קורא את זה,עכשיו יש מצבים שבצבא מסיעים אותנו באוטובוסים עד מאוחר מבסיס לבסיס האם מותר לי בנסיעה נגיד מ10 עד 12 בלילה לישון באוטובוס בלי לקרוא קריאת שמע שעל המיטה וערבית ואז כשמגיעים לבסיס להתפלל ערבית וקריאת שמע שעל המיטה כי יש ימים שבבסיס אני צריך להשלים שעות שינה.
4.ועוד שאלה ביום שבת בבסיס אנחנו נמצאים בבסיס בצפון ואומרים לנו לפעמים לעשות שמירות,עשינו שמירות ביום שבת עם מחסנית ושאלתי ביום שבת האם מותר להחזיק נשק בלי מחסנית,עכשיו במקרה של שמירות הבנתי שזה פיקוח נפש אבל במקרה שאני לא בשמירה ואני נמצא בבסיס הם מבקשים שכל הזמן יהיה הנשק עלינו ואם לא זה הפקרת נשק ואפשר לקבל על זה עונשים, האם מותר לי ביום שבת לקחת את הנשק ממקום למקום בבסיס במצבים שאין כל כך סיכון לפיקוח נשק שם או שיש בעיה בלהחזיק את הנשק ומה האפשר לעשות?

תשובה:

שלום רב,

1. בודאי מותר. ואם אין מישהו שמתאים יותר ממך ודאי שזו מצווה גדולה. שיהיה בהצלחה ושיתקבלו תפילותיך לפני יושב מרום!

2. אין בזה כל בזיון.

3. כן. מותר לך.

4. במקרים אלו קשה לתת הגדרה לפיקוח נפש, ובכל אופן לכאורה ניתן לסמוך על הסוברים שאקדח ורובה אינם מוקצה. ראה שמירת שבת כהלכתה פרק כ הערה כח שסבר שהואיל ורוב תשמישו של אקדח הוא להרתעה [במקום שאין סכנה מוחשית] הוא כלי שמלאכתו להיתר, וכן במקום שיש סכנה מוחשית הוא נחשב כלי שמלאכתו להיתר כיון שהוא משמש להצלת חיים דבר המותר בשבת, למרות שיש לפקפק בזה ולכאורה הדבר תלוי בנדון הפוסקים לגבי סכין של מילה אם הוא נחשב כלי שמלאכתו להיתר כיון שהמילה ביום השמיני מותרת בשבת, לכן ודאי שיש להחשיבו כמוקצה אולם במציאות שלנו סברות אלו נותנות פתח מרווח יותר להתיר את טילטול הנשק שלדעתו יש בו צורך רב כיום.