גר קטן שגדל ולא ידע שיש לו אפשרות למחות או להסכים לגיור שעשו לו

שלום.בירצוני לישאול בדין גרות שידוע שגר שגיירו אותו בקטנות מתחת ל13 ולא מחה ולאחר זמן קיבל מצוות הרי הוא יהודי כשר. שאלתי היא. אם בן גיל13 עד שהוא ידע בכלל שהוא צריך לקבל עליו. הוא עבר עברות מכיוון שהוא לא ידע שיש ה' ותורת אמת. כמו בגזל וניאוף (וודאי שמתכוון לתקן) אם זה משבש משהוא בתהליך. מאוד יעזור אם תענו תודה רבה לכם.

תשובה:

גר קטן שעבר עבירות לאחר גיל 13 אינו נחשב שמחה בגיורו. אלא ההיפך, אם הוא הקפיד על מצוות לאחר גיל 13 זה נחשב כאילו קיבל על עצמו ואינו יוכל ויותר למחות. ועל כך כתב המהרש"ל (יש"ש כתובות פ"א סי' לה): "ונראה, הא דהגדילו אין יכולים למחות, היינו שנודע להם שגיירו אותם הבית דין, או אביהם, אבל אם היה קטנים מאד, ולא זכרו דבר ממה שגיירו, ואחר כך כשהגדילו נודע להם הדבר, יכולים למחות, אף אחר שנהגו דת יהודית כמה שנים, כל זמן שלא ידעו מגירות". כלומר, לא ניתן לקבל על עצמו עול מצוות ובכך יתבטל האפשרות שלו למחות אם אינו מודע לאפשרויות שלו.

לכן, במקרה דנן, שהילד לא היה מודע כלל לאפשרויות שלו למחות או לקבל, ודאי שמעשיו באותה העת אינם נחשבים למחאה או קבלה.