שחיה בשבת לילד מתחזק שרוצה ללכת עם משפחתו לבריכה

בס"ד
לרב הגאון שלום רב.
ילד ספרדי בן 11 שבא ממשפחה חילונית ומתחיל להתחזק ולשמור שבת, ורוצה ללכת לקאנטרי בשבת (לשחות) עם כל המשפחה שלו (הם הולכים הרבה בשבת לקאנטרי), הילד שואל, האם יהיה מותר לו ללכת לשם ברגל (ולא באוטו) כדי להיכנס לשחות? ובנוסף הוא לא יקנה מהקיוסק כלום, אלא יביא ממתקים מהבית.
תודה ושבת שלום.

תשובה:

שלום רב,

ממש מרגש לראות ילד כל כך צעיר ששוחה נגד הזרם… ודאי יש לו קשיים רבים, ועלינו לקהל עליו עד כמה שניתן.

למעשה, שחיה בשבת אסורה מדרבנן, כמבואר בשולחן ערוך סי' של"ט סעיף ב' שחכמים גזרו שלא ישוט אדם בנהר גזירה שמא יעשה חבית של שיטטין, וכל בריכה שיש לה שפה דומה לנהר מפני שהמים יוצאים ונמשכים בחצר. לדעת הספרדים היה מקום יותר להקל בזה, ראה בילקוט יוסף סי' ש"א סעיף ט' (שבת חלק ב' עמוד י-יד) שהאריך להוכיח שדבר זה מותר מדינא למנהג הספרדים, אך כתב שם בהערה בסוף הדברים שהורה לו אביו שלהלכה למעשה יש להורות שלא לרחוץ בבריכה בשבת.

לכן, ניתן להקל לילד הזה שעדיין לא הגיע לגיל מצוות, ולומר לו בנתיים כל עוד הוא צעיר ניתן להקל אם הוא הולך רגלית כפי ששאלת.

שיהיה הרבה הצלחה ורוב נחת מהתלמידים!