כוונה בברכות

שלום וברכה כבוד הרב היקר

כבר זמן רב, אני לעיתים מברך עם כוונה באיטיות, מה שמונע ממני לעשות זאת תמיד זה בעיקר שלוקח לי זמן רב לחשוב את מה שצריך לכוון.
אך יצא לי לראות איזה צדיק אחד עושה משהו שלא חשבתי עליו
הוא בירך על שתייה
ברוך… עצר. אתה… זאת אומרת כפי שזה נראה הוא כיוון לאחר כל מילה
מה שאני עושה זה מאריך את המילים, ברוך (ברווווך -מנסה לכוון מנסה לכוון) אתה… וכ'ו וכ'ו חח
האמת שאני לעיתים חושש שלוקח לי יותר מדי זמן ואז הברכה/תפילה לבטלה חס ושלום.
1. כמה שניות מותר לכוון?
2. והאם אפשר לכוון לאחר המילה?
חשוב לי לכוון.
3. בנוסף, האם צריך לכוון לפני כל ברכה/מצווה כלשהי לשם מצוות לימוד תורה.. לשם מצוות…
או מספיק לכוון בלב? לשם מצוות לימוד תורה.
4. אם מכוונים גם לשם מצוות לימוד תורה וגם לשם מצוות והגית בו יומם ולילה, זה שווה משהו או סתם?
5. ואם צריך/מומלץ לכוון לברור ניצוצות קדושה לפני ברכה ראשונה ואחרונה על מאכל/שתייה?

תודה רבה כבוד הרב :)

תשובה:

שלום רב,

1-2. כל אדם צריך לכוון באופן נורמלי!! לא להסתכל על אחרים. פשוט לכוון בשעה שהוא מוציא את המילים מפיו את פשטות המילים ללא כל תוספות ודימיונות. ברוך אתה וכו' שהכל נהיה בדברו וכד' וכן הלאה. אין צורך לדקדק בדיוק באיזה שלב לכוון. באופן כללי יש לכוון בשעה שהוא מברך.

3. ראוי לחשוב לפני עשייץ המצווה. אם כי אדם יוצא ידי חובה גם כשלא חשב לצאת ידי חובה. עצם העובדה שהוא עושה את המצווה מראה על כוונתו. (ראה בהרחבה במשנה ברורה סי' ס' בענין מצוות צריכות כוונה או לא).

4. יש מצוות לימוד תורה. זו המצווה, והגית בו יומם ולילה מפסוק זה נלמד השיעור שאדם צריך ללמוד תורה ביום ובלילה כדברי הרמב"ם.

5. לאנשים פשוטים כמונו ראוי לא לעסוק בדברים אלו. אדם עשוי להשתבש כשהוא עוסק בדברים שאינו מבין בהם מאומה.