מה זה פדיון תעניות?

שלום לכבוד הרב יש לי שאלה שאני מקווה שתהיה לך תשובה לגביה.. האם פדיון פ"ד תעניות עולה ממש כאילו התעניתי? איך רואים את זה בשמיים? מהבן איש חי בלשון חכמים הבנתי שבכל התיקונים שלו הוא מסתמך על פדיון… ומצד שני הרב יהודה פתיה בספרו רוחות מספרות טוען שלעניות דעתו הפדיון לא נחשב כתענית אבל בגלל שבדורנו אי אפשר להתענות כמו שתיקן האריז"ל אז נותנים פדיון וזה רק דוחה את הייסורים לבנתיים…מה כבוד הרב חושב על מי עדיף להסתמך בעניין הזה? תודה מראש.

תשובה:

שלום רב

אכן אינני בקי בענינים רמים אלו, אולם לא מצאתי כל סתירה בין שתי המובאות שהזכרת, הבן איש חי משתמש הרבה עם פדיון תעניות משום שבזמנינו נהגו למעט בתעניות של ממש. שים לב שהתעניות של כפרה מובאות בעשרות לא בבודדים… מה שהזכרת שזה רק דוחה את היסורים בינתיים לא נשמע לי… יש כאן כפרה גם אם אינה מעמיקה כמו תענית ממש.

העיקר לזכור תמיד את הפסוק ביואל "קירעו לבבכם ואל ביגדכם".. עיקר הכפרה היא חזרה אמיתית בתשובה שלימה ולא התעניות והסיגופים.

בשורות טובות