האם צריך לבקש מחילה מאדם שחושב שפגעתי בו?

שלום רב,
יום הכיפורים קרב ובא . וזה ה- הזדמנות לבקש סליחה מכל מי שפגעתי בו , או נפגע ממני .
רציתי לשאול , אם יש אדם , שיודעת אני בוודאות שהוא פגוע ממני ( ואני כמובן גם פגועה ממנו ועדיין לא מצאתי בליבי את המקום לסלוח לו ) , האם עליי לבקש סליחה ? למרות שהיא לא תהייה בכוונה שלמה ?
תודה מראש וברכת חתימה טובה .

תשובה:

שלום רב,

ראשית לבקש סליחה על מה שפגעת בו בודאי צריך. זו חובה לעשות בערב יום הכיפורים כפי הובא בשו"ע (או"ח סי' תרו) שעבירות שבין אדם לחברו אין יום הכיורים מרצה עד שירצה את חברו. אולם גם אם הוא פגוע ממך ללא שאת פגעת בו. כלומר הוא מרגיש פגוע למרות שלא לגעת בו. יש ענין לבקש ממנו מחילה.

לגבי הסליחה שלך, אני מבין שאת שואלת במקרה שאותו אדם שפגע בך לא בא לבקש מחילה. אולם בכל זאת יש ענין לסלוח לו, וכך אנו מבקשים גם לאלו האומרים תפילה זכה ומצהירים שאנו מוחלים לכל אדם, ובכך אנו מבקשים גם מהקב"ה שימחל לנו.

מקורות:

ראה שפת אמת (יומא פז,ב) המעשה שם שר"ח הקפיד על רב, למרות שלא היה סיבה שרב לא נהג כלפיו כשורה. ובכל זאת כתוב שרב הקפיד ללכת אליו לפי יום כיפור ולבקש ממנו מחילה.

לגבי מחילה לאדם שלא בא לבקש סליחה, ראוי להביא כאן את הגמרא במסכת מגילה כח,א ששאלו את רב נחוניה בן הקנה במה הארכת ימים, ואחד הדברים שציין הוא שהיה מוחל בכל יום לכל מי שציער אותו.