כיצד לשלם נזק רכב, מוסך יקרן או זול, חיוב לתקן בפועל

משאית של חברה הזיקה לרכבי (מודים).
אחר שבקשו שלחתי הצעת מחיר ממוסך רשמי ע"ס 1500 ש"ח לתיקון. (הם ישלמו לי בשיק אלי כי להפעיל את הביטוח יעלה להם יותר).

השאלה:
א. ידוע לי שאפשר להשיג במוסכים אחרים, בחצי ובשליש מחיר,. האם עלי להודיע להם בכלל על הענין ובפרט: במוסך פלוני קבלתי הצעה כזו וכזו. (הסיבה שלא שלחתי ממוסכים האלו היא, שהם לא רצו לתת לי הצעה בכתב, אך קבלה על התיקון הם יתנו).
ב. האם אחר שאקבל השיק אני חייב לתקן בפועל, או שאוכל לוותר על התיקון אם ארצה?

בתודה מראש,

תשובה:

א. הנך חייב להודיע לחברה ולהחזיר לה את ההפרש, אם תתבקש.

ב. אינך מחויב לתקן בפועל.

מקורות:

א. אין חובה לחפש אחר המוסך הזול ביותר, אבל יש לנהוג בצורה סבירה ולא לתקן אצל יקרן ביותר. עיין בבית יוסף חו"מ סי' שלג שכתב בשם תלמידי הרשב"א (לעניין פועלים שלא עשו את המוטל עליהם והמעסיק שוכר פועלים אחרים על חשבונם) שיש לשכור כפי הנוהג שבעולם ואין חובה לחפש את הזול ביותר.

ב. יש מחלוקת הפוסקים אם ניזוק יכול לדרוש את עלות התיקון מבלי לתקן או המזיק יכול לעמוד על כך שהוא מתקן את הנזק ואינו משלם. עיין עלון המשפט גליון 22 עמוד ה. אבל לאחר שהניזוק קיבל את התשלום, הרי הוא המוחזק. בנוסף לכך, אם המזיק לא דרש שיתקנו בפועל, מסתבר שאינו עומד על כך.