האם ניתן לתת מכספי מעשר לממן טיסה לצורך כיבוד אב ואם

שלום
בעלה של אמא של חברה שלי נפטר בחוץ לארץ. חברה שלי רוצה לנסוע להיות עם אמא שלה אבל לא יכולה להרשות לעצמה כרטיס טיסה. האם מותר לי לשלם את הכרטיס עם המעשר שלי?
נ.ב. חברה שלי ובעלה כבר לקחו כמה הלוואות שהם לא מצליחים להחזיר כרגע…
תודה מראש!
אסתר

תשובה:

שלום רב.

המעשר מעיקר הדין נעשה כדי לתמוך באמצעותו בתלמידי חכמים עניים ולהחזקת תורה. נכון, שניתן ליתנו גם לצרכי צדקה אחרים, אולם, נראה לי שאם חברתך מסתדרת בחיים בדרך כלל אף שלא כל כך בקלות, והצורך שלה כרגע הוא רק בכרטיס טיסה, היא לא עונה על ההגדרה של אדם עני ולא ניתן לתת לה מכספי מעשר. אבל אם את סבורה שיש צורך חיוני ממש לאמה של חברתך שבתה תשהה לצידה בשעה קשה זו ומצוה גדולה יש בכך, והיא לא תסע לולי שתממני לה את הטיסה,משום שבאמת הוצאה כזו אינה באפשרותה, ניתן להקל בכך כמו בתרומה לשאר מצוות.