מעשר כספים ממתנות חתונה / חישוב המעשרות / דיני קדימה במעשר כספים

כיצד מחשבים את כספי המעשר ?
כיצד מעשרים מכסף של חתונה ? מהנותר לאחר כיסוי ההוצאות ?
האם קניית צרכי מזון לתלמידי חכמים -נחשב כמעשר?
האם תרומה לישיבה נחשבת כמעשר ?
האם קיום של משכורת אחת למשפחה שבה האבא אברך ולא מקבל תגמול מהישיבה , כיצד מחשבים את המעשר?
האם רכישת מוצרי חשמל לבית וריהוט לכלה וחתן בשנה הראשונה לחייהם יכולה להיחשב כמעשר ?

תשובה:
שלום רב.

א. חישוב כספי המעשר יעשה לאחר ניכוי כל ההוצאות אולם ללא ניכוי צרכי הבית. כלומר, אדם שמרויח 5000 שקלים, אלא שהוא מוציא לצורך העסק 1000 שקלים לנסיעות חשמל בחנות וכו', עליו להפריש 400 שקלים בלבד. ואף על פי שהכסף מיועד לצרכי הבית אין בכך כדי לפוטרו מהמעשר.

ב. כסף שניתן כמתנות חתונה יש לתת ממנו מעשר באופן מלא ללא ניכוי הוצאות החתונה, כיון שהוא ניתן כמתנה ואין כל קשר בינו לבין הוצאות החתונה. באופן תיאורטי גם אדם שאינו נותן מתנה מוזמן כמו כולם להשתתף בסעודת החתונה, ואין כל סכום קבוע אותו נדרשים האורחים לתת.

ג. המטרה הטובה ביותר למעשר כספים היא לתתו לעניים תלמידי חכמים, נתינה זו מעולה יותר משאר צרכי צדקה [הלכה זו מיוחדת לכספי מעשר שעיקרו נעשה לצורך זה, בשונה משאר עניני צדקה שיש בהם סדרי קדימה שונים].

ד. אדם שהכנסותיו אינן מספיקות לו לצרכיו השוטפים [ללא מותרות, אלא לצורך חיים נורמלים כפי שהוא מורגל] פטור מלתת מעשר.

ה. רכישת כלי בית אינה פוטרת ממעשר, אלא אם כן מתקיים כאן התנאי האמור לעיל בסעיף ד.

בהצלחה רבה.

מקורות:

על מעשר כספים במי שנתון במצוקה כלכלית ראה כאן. על אופן חישוב המעשר וניכוי ההוצאות ראה כאן. על דיני הקדימה בכספי מעשר ראה כאן. על נתינת מעשר ממתנות החתונה ראה כאן.