מעשר כספים בעני

שלום רב.

פלוני , מכניס כל חודש 5000 שח ומוציא 7000 שח.
את יתרת החובה מכסים ההורים.
פלוני לא מרגיש כמעט לחץ כלכלי למרות שההכנסות לא מכסות ההוצאות.

האם צריך לעשר את ה5000?
והאם יש שינוי בין עיקר הדין למידת חסידות?
תודה וכל טוב.

תשובה:

שלום רב.

מפתיע קצת שאותו פלוני לא מרגיש לחץ כלכלי. נדמה לי שכדאי היה לו לסדר יותר את פעילותו הכספית ולא להסתמך תמיד על עזרת ההורים.

אולם לעצם הענין, באופן כללי כל הכנסה מחייבת במעשר ולא מנכים ממנה את הנצרך להוצאות המחיה. אולם, אדם עני שאין לא אלא כדי פרנסתו בצימצום או פחות מכך כמו במקרה שלנו, אינו חייב להפריש מעשרות [אלא אם כן הוא מבזבז כספו לריק וחי ללא חשבון, שבאופן זה אינו פטור מחובת המעשר].

מקורות:

הרחבה על דין זה ראה מה שכתבנו כאן.