ניכוי הוצאות ממעשר כספים / משכיר דירה ושוכר אחרת אם מפריש מעשר מהשכירות

שלום רב.

1.האם יכול לנקות את סך עלות הנסיעות מהמשכורת לפני שמעשר?
2.משכיר דירה ב5000 ושוכר ב4000 האם מעשר רק את ההפרש?

תודה וכל טוב

תשובה:

שלום רב.

א. כל ההוצאות שאדם מוציא בגין עבודתו הוא רשאי לנכותם מחישוב המעשר. ולכן, אם הוא משתכר 5000 ש"ח ומוציא על נסיעות ודיווחי מס וכו' 1000 ש"ח, עליו לתת 400 ש"ח מעשר בלבד.

ב. לא מצאתי בזה מקור מפורש. מסברא נראה לי, שאם הדירה המושכרת נמצאת במקום שראוי עבורך למגורים אלא שמטעמי חסכון או נוחות מסוימת אתה מעדיף להשכירה ולשכור אחרת במקומה, כך שלולי שאתה שוכר דירה זו היית דר בקודמת, אין צורך להפריש מעשר אלא מההפרש בלבד. אבל אם הדירה המושכרת נמצאת במקום מרוחק מאוד, וקנית אותה להשקעה בלבד, יש להפריש מעשרות מכל הסכום.

מקורות:

ראה שו"ת שאילת יעב"ץ ח"א סי' ו, שו"ת חוות יאיר סי' רכד, שו"ת בית דינו של שלמה יו"ד סי' א, וכן הסכמת כל גדולי האחרונים.