התקנת מזגן על קיר שבנה שכן

שלום וברכה,
שכן שלי בנה קיר שמפריד בין הבית שלי לשלו. תליתי מנוע של מזגן על הקיר הזה והוא רוצה שאוריד אותו. מה עלי לעשות?
בתודה ובברכה,

תשובה:

שלום רב,

לא הבנתי בדיוק כיצד ניתן להתקין מנוע של מזגן על קיר בין שני בתים. אני מניח שמדובר בקיר בין שתי חצירות ולא בין שני בתים.

אם הקיר בנוי על שטח שחלקו שלך, יש לך זכות להתקין עליו מזגן וכמובן שהשכן אינו יכול לדרוש ממך להעביר. עם זאת, השכן יכול לתבוע אותך להשתתף איתו בהוצאות בניית הקיר לאחר שהנך משתמש בו.
אבל אם הקיר בנוי כולו בתוך השטח שבבעלות השכן, הרי הוא רשאי למנוע ממך מלהתקין מזגן. בדיעבד, אם הקיר מספיק חזק ואין לשכן שום נזק מהמזגן, יש להתפשר, כגון להשתתף יחד בהוצאות העברת המזגן. אם יכול להיות נזק לקיר, אתה מחויב להעביר את המזגן בעצמך.

מקורות:

אם הקיר בנוי על שטח שבבעלות שני השותפים, רשאי השכן שלא השתתף בבניה לזכות בשותפות בקיר בעל כרחו של הבונה, עיין נימוקי יוסף ב"ב דף ג ע"א.

לעניין החיוב להוריד את המזגן כאשר הקיר הוא פרטי אבל אין לו נזק, נראה לכאורה שאם אין בהתקנת המזגן שום נזק יכולה להיות טענה של כופין על מידת סדום. בנוסף לכך, אין תביעה לתקן אלא אם כן יש נזק, אבל אם המתקין המזגן לא עשה שום נזק, לכאורה אין בסיס לתבוע ממנו להוריד את המזגן, אלא בעל הקיר יצטרך להביא בעל מקצוע לפרק את המזגן ובעל המזגן יצטרך להתקינו במקום אחר. וייתכן גם שבעל המזגן אינו צריך לתת רשות לבעל הקיר להיכנס לחצירו כדי לפרק את המזגן.