דמי משלוח של כספי מעשר, על מי מוטלות?

מי שיש לו כסף מעשר בחול ורוצה לשלוח לארץ דרך הבנק הוצאות המשלוח האם אפשר לנכות מכסף המעשר עצמו או לא ?

תשובה:

שלום רב.

שאלתך מענינת.

נראה לי, שאם אכן אתה נוהג כדין ונותן את המעשרות על פי הכללים המובאים בהלכה [קדימה לתלמידי חכמים, עניי עירך, צדקה דחופה המזדמנת לו וכו'], ועל ידי כללים אלו יוצא שעל המעות להשלח לארץ ישראל, ניתן לקזז את ההוצאות מכספי מעשר. אולם, אם אינך נוהג לפי הכללים האמורים לכתחילה, ואתה בוחר לשלוח את הכסף לארץ כדי ליתנו למוסד הקרוב לליבך וכו', אין העניים אמורים להפסיד מכך, ועליך לשאת בהוצאות בעצמך. בהצלחה.

מקורות:

על דיני הקדימה במעות מעשר ראה כאן.

הצטרף לדיון

תגובה 1

  1. נראה לי שהתשובה לשאלה תלויה בדבר אחר.
    אם הקנה כבר את הכסף למוסד, כגון שנתן לתוך קופת צדקה של המוסד או שזיכה על ידי אחר, ההוצאות הן של המוסד או קופת הצדקה והוא יכול לחשב את כל הסכום שמוציא מכיסו על חשבון כספי מעשר, כיון שבפועל הוא נתן לצדקה את כל הסכום. וכפי שהיה בכל הדורות שההוצאות השד"ר וכדו' היו על חשבון הצדקה. אבל אם הכסף נשאר בבעלותו עד שהוא מגיע ליעדו, ההוצאות חלים עליו, כיון שבפועל הוא נתן לצדקה רק את הכסף שהגיע ליעד. וכמו אדם שמעסיק מנהל חשבונות לחשב כמה הוא חייב לתרום שאינו יכול לחשב את ההוצאות מכספי מעשר, כיון שמדובר בהוצאות שהוא מוציא כהכנה למצווה.