נדרי מצווה ע"י הנהגה טובה

הנהגתי בכספים שאני ואשתי משתכרים שאנו מפרישים עשירית לטובת נזקקים ת"ח בעז"ה
בנוסף לכך, כספים שמגיעים לפעמים ממקורות בלתי צפויים עשינו הנהגה שחומש מאותו הכסף ייתרם לטבת כולל שאבי שליט"א מחזיק
כך הנהגנו במשך כמה שנים
שאלתי היא: האם כיום אני יכול לשנות את הסכום שהנהגתי מחומש לעשירית. או שהוי כנדרי מצווה וחייב אני להמשיך ולהפריש חומש כבעבר
וכן האם יכול אני לשנות את ייעוד הכסף (או חלק ממנו) למשהו אחר או שאני חייב להמשיך לאותו יעד
(לא נדרתי על זה אף פעם אבל השתדלתי מאוד כל השנים בזה)

תשובה:

לגבי הפחתת הסכום מחומש למעשר, נראה שאם לא התניתם במפורש שהדבר נעשה "בלי נדר", יש לעשות התרת נדרים. ניתן לשנות את יעודו של הכסף למטרה אחרת, שכן כל זמן שלא באו המעות ליד הגזבר הוא לא זוכה בהם, ומן הסתם לא היתה כוונתכם לנדור לתת דוקא לאותה מטרה.

מקורות:

ראה ס' אהבת צדקה עמ' קלד, וה"ה בענינינו.