מעשר כספים למי שדחוק בפרנסה / ניכוי הוצאות מחישוב מעשרות / שכר לימוד ממעשרות

שאלה:

היות ואין הקומץ משביע, ומידי חודש מצטברים החובות, רציתי לדעת האם ואיזה תשלומים הכרחיים בבית אוכל להשתמש בכספי המעשר, אשמח גם אם מע"כ יזדהה בשמו
ביקרא דאורייתא, ויישר כח

תשובה:

שלום וברכה

ראשית, ברכותי שתזכו בעזרת ה' לשפע גדול הרחבת הדעת ומנוחת הנפש!

לגבי שאלתך, בעצם יש שלוש שאלות נפרדות, שבכל אחת מהן עסקנו באתר וכתבתי לגביהן את דברי הפוסקים כפי שאציין:

1. אדם שהכנסותיו אינן מספיקות להוצאותיו, כמובן לא כשחיים בפזרנות, חיים בצימצום אבל המחירים עולים והשכר נשחק וכדומה, האם חייבים בכלל במעשר כספים באופן זה, ראה מה שכתבנו כאן.

2. כיצד מחשבים את ההכנסות? האם הוצאות הבית מנוכות מחישוב ההכנסות, ואת המעשר ניתן רק ממה שנשאר אחרי ניכוי הוצאות בסיסיות? בענין זה כתבנו כאן. וזה צד גדול להקל למי שדחוק בפרנסה.

3. האם ניתן לתת לחינוך ילדים, שכר לימוד וכדומה מכספי מעשר. שאלה זו משליכה לא רק על חינוכם אלא על עוד הוצאות שונות הנוגעות להם בבגרותם, בענין זה כתבנו כאן.

כמו כן, אם בלאו הכי אתה חוסך מעט לנישואי ילדים, אפשר להפקיד כסף זה בגמ"ח בינתיים, וזה יחשב כמעשרות, כמבואר באהבת חסד ח"ב פרק יח.

ברכה והצלחה ושבת שלום.