האם מזוזה היא מוקצה בשבת?

ביקשתי מבעלי להוציא את המזוזות בבית החדש אליו אנו אמורים לעבור , לבדיקה. היה זה יום שישי ובעלי החזיר את בתי מחוג כחצי שעה לאחר כניסת שבת האם ניתן עדיין לבדוק את המזוזות שהיו בתוך תיקו?

תשובה:

שלום רב.

אני את מתכוונת לשאול אם המזוזות הן מוקצה בשבת. אכן , מזוזות שהיו קבועות בדלת ועתידות לשוב ולהקבע שם נחשבות מוקצה, ויש סוברים שאף מזוזות חדשות שלא נקבעו בדלת מעולם נחשבות מוחסרון כיס, לפי שאדם מקפיד שלא להשתמש בהן לצורך לימוד בעלמא כדי שלא יפסלו.

מקורות:

ראה ס' מנחת שבת סי' פח, שו"ת אז נדברו ח"ח סי' לח, ושו"ת שרגא המאיר ח"ו סי' ט. בס' שלמי יהודה עמ' כח כתב בשם הגרי"ש אלישיב שמזוזה אינה מוקצה, אולם, נדמה שדבריו אמורים באדם שאינו מקפיד על מזוזתו, ורגילות בני אדם לדעתי אינה כך. [מזוזה שנפלה על הריצפה התירו להרימה כדי שלא תהיה בבזיון כמבואר בשמירת שבת כהלכתה פ"כ הערה לג].