זכותו של דייר להניח דוד שמש על גג פרטי

שלום וברכה,
אני גר בבניין דו קומתי שלא רשום כבית משותף. הגג שייך לי בטאבו ויש לי עליו זכויות בנייה, שאני מתכוון לממש בזמן הקרוב.
האם אני חייב לתת לדייר בקומה מתחתיי להניח דוד שמש? (ראוי לציין שלפני כן לא היה דוד שמש)
בבקשה לציין מקורות אם אפשר.
ברוכים תהיו.

תשובה:

שלום רב,

לפי החוק יש זכות לכל דייר להתקין דוד שמש על גג משותף. במקרה זה הגג הוא פרטי, ולכן אין לדייר התחתון זכות להניח דוד שמש. אבל בדרך כלל, גם בגג פרטי, יש רק זכויות בניה של קומה אחת לבעל הגג והגג שמעל ההרחבה שוב יהיה משותף (אם לא מצויין בהסכם במפורש אחרת), כך שתהיה זכות לדייר בקומה התחתונה להניח דוד שמש על הגג החדש לאחר הבניה.

אין הבדל בין בית הרשום כבית משותף לבין בית שיכול להירשם אבל עדיין לא רשום.

מקורות:

בשו"ע חו"מ סוף סי' רטו נפסק שהשאלה מה כלול במקח תלויה במנהג המדינה, לכן הקונה דירה עם גג יש לו זכויות כפי שיש בחוק ולא מעבר לכך.

הצטרף לדיון

6 תגובות

  1. שלום וברוכים תהיו,
    בהמשך לתשובתכם אני מבקש להוסיף על מנת לחדד את התשובה, כתוב בחוזה החכירה של הדייר התחתון שאין לו שום חלק ברכוש המשותף למעט שימוש בשביל המוביל לבית, ועוד כתוב בחוזה של הדייר התחתון, שהדייר העליון רשאי לבנות עוד 5 קומות על הגג ללא שום צורך בהסכמת הדייר התחתון. האם יש לי חיוב כלשהו לתת לדייר להשתמש בגג שלי??? (מה עוד שאין לו גישה זולת דרך הבית שלי) בבקשה דחופה לי תשובתכם. בשורות טובות.

  2. שלום לך,
    יש לי שאלה נוספת בעניין ברשותך.
    המקרה שלי דומה אך לצערי אני השכן בקומה התחתונה ומזה כמה עשרות שנים מותקן דוד שמש על הגג הפרטי של השכן מלמעלה, לפני כשלוש שנים הדירה עברה לבעלות חדשה והבעלים החדשים דורשים שאפנה את הדוד מהגג שלהם, האם הם יכולים לעשות זאת? האם אני מחוייב להוריד את הדוד ולמצוא פתרון חלופי לחימום המים?
    תודה.

  3. אם קיבלת רשות מפורשת להתקין את הדוד מבלי שהגבילו אותך במשך הזמן, או אם כאשר רכשת את הדירה כבר היה מותקן דוד שמש, אין לשכן העליון זכות לסלק את הדוד. אבל, אם לא קיבלת רשות מפורשת, אלא שבעל הגג שתק ולא אמר לך כלום, הרי זה תלוי במחלוקת הפוסקים אם בעל הגג יכול לסלק את הדוד.
    (עיין שו"ע חו"מ סי' קנג סעיף ב ורמ"א שם שנחלקו הראשונים אם צריך ג' שנים וטענה בחזקת תשמישין, בסמ"ע שם ס"ק לב, בנתיבות שם ס"ק יג, בט"ז סי' קנה סעיף לה ובביאור הגר"א שם ס"ק צט.)

  4. שלום רב, מה קורה במקרה ורכשתי דירה לפני שנתיים, ועל הגג הפרטי שלי מונח דוד שמש של אחד השכנים כאשר יש שטח ציבורי יעודי( לפי תוכנית) לכל דודי השמש של השכנים . ביקשתי כבר מספר פעמים מהשכן לפנות את הדוד ביחוד לאחר שהיתה לו נזילה והוא הגיע לתקן רק אחרי שבוע . האם אפשר לפנות את הדוד שלו משם?