לא תיקום

בסד
1). מה הגדר של לא תיקום ולא תיטור ?
2). ביקשתי מבן משפחה להיות ערב על הלוואה בנקאית, והוא סירב.
במידה והוא יזדקק לבקש ממני ואסרב לו האם זה עובר על לא תיקום ולא תיטור?
בהתחשב בעובדה שאותו בן משפחה כבר מספר פעמים התגלה כלא אמין והפעיל ערבים שישלמו לו ההלואה,
בבקשה לפרט בהרחבה ולציין את שם הרב המשיב
תודה רבה

תשובה:

שלום רב.

כאשר אתה נמנע מלחתום ערבות לאותו קרוב מחמת שהוא לא חתם לך, יש בכך חשש של לא תיקום, כאשר אתה חותם לו, אבל אומר בנימה מתחסדת, ראה, למרות שלא חתמת לי אני חותם לך, יש בכך משום לא תיטור.

אבל, אם אתה נמנע מלחתום לאותו קרוב משום שהוא לא אמין די הצורך, אתה נוהג נכון וחכם, אין שום טעם ליפול ברשתם של אנשים נוכלים או שאינם אחראים, ואין שום חיוב לחתום לאדם שכזה.

מקורות:

רש"י ויקרא יט יח.