תלישת עור יבש בשבת ופרטי דין מוקצה בשבת

שלום כבוד הרב יש לי כמה שאלות בנושא הלכות השבת
שאלה ראשונה: האם בשבת מותר ליקרוע (ליתלוש) עור יבש שמציק בשבת.
שאלה שניה: איזה דברים נחשבים מוקצא בשבת כגון עיפרון עט וכו…
השמח אם תענה בהקדם תודה כבוד הרב אתה עוזר לי מאוד

תשובה:

שלום רב.

א. אסור לתלוש עור יבש בשבת, אפילו כשיש לו צער מכך ונתלשו רובם, אם נתלשו רובם מותר להסירם רק בשינוי (וביד ובפה אין זה נחשב שינוי).

ב. יש הרבה כללים ופרטים בהלכות מוקצה וקשה לעשות כאן רשימה בסיסית של סוגי המוקצה האסורים בטלטול, ומכללם תלמד לפרטים של הדברים שהם מוקצים בשבת (אם יהיו לך שאלות נוספות על דברים ספציפיים תשאל ונענה בע"ה בהקדם).

יש מוקצה מחמת גופו, דהיינו כל דבר שאינו ראוי  לאכילה או שימוש בשבת אסור לטלטלו כלל.

יש כלי שמלאכתו לאיסור, דהיינו כלי שעיקר השימוש בו הוא למלאכה האסורה בשבת (לדוגמא עט שעיקר השימוש בו הוא כתיבה האסורה בשבת), כלים אלו מותר לטלטלם רק לצורך שימוש המותר בגופם (כגון לטלטל את העט לצורך עשיית חור בשקית וכדו') וכן אם צריך לטלטל את הכלי כדי לפנות את המקום בו הוא עמד לשימוש אחר.

יש מוקצה מחמת חסרון כיס, שזה כל דבר שמייחדים לו מקום מחמת חשיבותו וההקפדה של האנשים שיעמוד במקומו ולא יזיזוהו משם (סכין של שחיטה, כלים העומדים לסחורה וכן שאר דברים שממעטים להזיז אותם בלי צורך).

כמו כן יש פרטים נוספים רבים בהלכות מוקצה, כדאי לדעת את הדברים על בוריים יש ללמוד בספרים המסכמים את הלכות שבת.

בהצלחה רבה.

מקורות:

א. שו"ע שמ,ב ומ"ב ו' וביאור הלכה שם ד"ה יבלת.

ב. שו"ע סי' ש"ח.