לתת לאברך תלוש מענק לחליפה במקום מעשרות

קיבלנו החודש סכום של כ6,500 שח משכורת- כלומר אנו צריכים להפריש 650 ש"ח למעשרות. בנוסף קיבלנו מענק לקניית חליפה ב650 ש"ח ברשת חנויות מסוימת. האם אנו יכולים לתת את המענק לחליפה לאברך שאין לו כסף בתור מעשר?

תשובה:

אתה יכול מהמעשר סכום השווה למה שהיית מקבל אם היית מוכר את המענק לאדם אחר.
כמו כן, אם היית מוכר את התלוש ב-500 ש"ח עליך להפריש מעשר גם מכסף זה, כלומר עוד 50 ש"ח.

מקורות:

עיין עלון המשפט גליון 33 עמוד ג דין 9 שבעל מקצוע יכול לעשות עבודה לעני בחינם ולהוריד מכספי מעשר, אף שמרוויח לקוח, כן בנידון דידן הוא מרוויח שמוכר את התלוש, אבל לא ניתן לחשב את מלוא הערך של המענק, משום שלא מקובל למכור אותו בשוויו המלא, גם לא מסתבר שהאברך היה קונה בלאו הכי דוקא ברשת זו ובסכום זה.
על הכסף שמרוויחים ממכירת הענק יש לשלם מעשר וכדין המוכר מתנה שקיבל, עיין עלון המשפט גליון 29 עמוד ב הערה 9 שדין זה תלוי במחלוקת, ובמקרה זה שהרבה אנשים שהיו מקבלים תלוש היו מוכרים אותו, מסתבר שחייבים להפריש לכל הדעות.