סגולה לעשירות אם נותן חומש לישיבה אחרת שאינו לומד בה

שלום כבוד הרב…

האם תלמיד ישיבה שלומד בישיבה ואוכל ויישן והכול בישיבה, אבל את הכספי חומש נותן לישיבה אחרת זה עדיין אומר שיש לו את הסגולה של החומש לעשירות?

תשובה:

יש לו את הסגולה של עשירות, כיון שבמצוות חומש אין הגבלה לאיזו ישיבה לתת את הכסף, אבל משום הכרת הטוב ראוי להעדיף לתת לישיבה שהוא נהנה ממנה. כמו כן, בני הישיבה הם מכריו שרואה אותם כל היום ודינם כשכנים ויש להעדיף שכנים לפני אנשים אחרים (אולם לא לפני קרובים).

מקורות:

עיין שו"ע יו"ד סי' רנא סעיף ג ששכנים קודמים לעניי עירו. ועיין רמ"א חו"מ סי' קעה סעיף נ ששכן הוא חבר שרגילים עמו.

אולם לא מצינו שאדם שאינו נוהג לפי דיני קדימה אין לו את המעלה של עשירות ולכאורה דיני קדימה הם מצווה בפני עצמה.