להגזים בהתרמה משום שכולם מגזימים

האם לאדם נזקק מותר להגזים קצת על מצבו, כי רוב האנשים מגזימים, ולכן הנדבנים רגילים להוריד בחצי. וממילא אם יגיד את האמת, ומזה עוד יורידו, זה לא יעודד אנשים לתת לו, לכן אולי יהיה מותר להוסיף, והעשירים יפחיתו בנצרכות שלו במקצת, ובעצם כך יגיעו לאמת.

תשובה:

אסור להגזים בדרך של שקר, אולם לא צריך לספר את כל האמת. לדוגמא מותר שהוצאה לפועל כבר הגיעו לביתו של העני ואין צורך להדגיש שמדובר בפעם אחת בלבד. ניתן להגיש שלא משקרים כלל כדי לשכנע את התורם להאמין.

מקורות:

על איסור גניבת דעת לצורך התרמה עיין עלון המשפט גליון 42 עמוד 4 הערה 28 וגליון 43 עמוד 1. הטענה שכולם מגזימים יכולה להיות סיבה שלא להדגיש וצמצם את הסיפורים שמספרים, כיון שבין כך מקבלים את הדברים בדרך זו, אבל אין בכך כדי להתיר לשקר. כמו כן, אם מגזימים בדרך של שקר יכול להיות שהתרומה היתה רק לשם הנתונים שהוצגו וממילא יש בכך חשש גזל, אבל אם לא משקרים, אף אם התורם הבין אחרת, דברים שבלב אינם דברים.