הכנסת מאכלים לבית הכסא

בס"ד

רבנים, תלמידי חכמים, שלום ושבוע טוב,

לאחר שהתסכלתי במשנ"ב סימן ד' סעיף י"ח, ס"ק מ', נתעורר לי ספק.
יש לנו בבית מקרר שבכדי להגיע אליו אנו צריכים לעבור דרך בית הכסא שהוא גם בית מרחץ אצלנו, ועכשיו למדתי שאפילו אם לא עשיתי צרכי, עדין משום רוח רעה ששורה במקום זה מחויב אני ליטול ידי.
שאלתי היא, מה לגבי האוכל? האם גם עליו שורה רוח רעה עכשיו??

אשמח מאד לתשובתכם,

איישר חיילא לאורייתא,

איתי

תשובה:

שלום רב.

אין רוח רעה על המאכלים הנכנסים לבית הכסא, אך ראוי להכניס את המאכלים לבית הכסא כשהם עטופים בנייר או שקית וכדו', ואם יש שם צואה וזוהמא יש להקפיד על כך יותר.

מקורות:

אף שכתב המשנה ברורה (סי' ד' סק"מ) שיש רוח רעה בבית הכסא אף כשלא עשה צרכיו, זה דווקא על גוף האדם, אך מאכלים וכדומה אין איסור מדינא להכניסם לבית הכסא, כי אין רוח רעה שורה אלא על הידיים של נפש יהודי שמחמת הקדושה מתגברת שם הטומאה לטמאו, ולא על כלים ומאכלים וכיוצא. כן כתבו הדברי יציב יו"ד סימן ל"ד והמנחת יצחק חלק ג' סימן סג, וליקוטי מהרי"ח בדברים הנוגעים בסעודה.

אמנם יש שהחמירו בזה כפי שהובא בליקוטי מהרי"ח שם ובטעמי המנהגים מהמוהר"ש מבעלזא וכן בכף החיים סימן ד' סק"כ, ולכן ראוי לעטוף את המאכלים וכך להעבירם בבית הכסא. ואם יש שם זוהמא יעוי' במנחת יצחק שם שכתב שראוי יותר לחוש לכך.