פתיחת חלון שגורמת להיזק ראיה והיזק שמיעה

לגבי הדין של היזק ראיה ברצוני לפתוח חלון במחסני כשהחלון פונה לחצר למטה של השכן , אציין שלחצר של השכן פתוחים 3 מרפסות כביסה משלשה דיירם בבלוק בינהם אנוכי וכן חלונות של חדרי שירותים ואמבטיה כך שבין כך חסר להם בפרטיות. שאילתי היא אם אני אפתח את החלון מעל גובה ראש פתרתי את ההיזק ראיה או שעדיין יכוולים הם לטעון שמא אעלה על כסא….. ? טענה אחרת בפיהם שע'י החלון שומעים את דיבוריהם … [גם אם לא נראים] ובכך מגבילים את "חופש הדיבור" בתודה מראש

תשובה:

שלום רב,

מצד הדין, ניתן לעכב שלא לפתוח חלון, גם אם קיימים חלונות נוספות.
מצד דיני נזיקין אין טענה של 'היזק שמיעה', אבל הקירות החיצוניים של בנין הם רכוש משותף ושותף אחד יכול לעכב על שותף אחר שלא לעשות שינוי ברכוש המשותף, אם נגרם לו מכך הפרעה כל שהיא.

מקורות:

לעניין פתיחת חלון כשקיימות חלונות אחרות עיין שו"ע חו"מ סי' קנד סעיף ד וש"ך שם סק"ח.
לענין היזק שמיעה כתב המאירי בתחילת בב"ב וז"ל: "ואין חוששין להיזק שמיעה כלל, ר"ל שהקול נכנס משם לכאן להדיא מתוך דקות המחיצה, שסתם בני אדם נזהרים בדבורם הם". וכן כתב בהגהות רע"א על שו"ע שם סעיף ג.