מצא נעל שיש בה סימן ולא השיג את הבעלים

ביתי הקטנה מצאה ברחוב נעל אחת של ילדה (כבת שנתים) והביאה אותה הביתה ע"מ לעשות בה השבת אבידה, תלינו מודעות באזור, ואף אחד לא בא.
מה אני עושה כעת עם הנעל?

תשובה:

שלום רב,

עדיף גם לפרסם בעיתונים המפרסמים חינם, אבל בכל מקרה יש לשמור את הנעל עד שיבוא אליהו הנביא.

אם אתה רוצה לחסוך לעצמך טרחא זו, אתה יכול לשאול שלושה אנשים כמה עולה זוג נעליים כזו לבעלים (לבעלים ולא בשוק), ולקנות לעצמך את הנעל במחיר זה ולרשום בפנקס שאם יבואו הבעלים תתן להם את הכסף. לאחר מכן תהיה רשאי לזרוק את הנעל.

נימוק:

נעל יש בו סימן, שהרי יש בשוק מאות נעליים מכל הדגמים ומכל הגודלים, ומבואר בשו"ע חו"מ סי' רסז סעיף טו שלאחר שהכריזו יהא מונח עד שיבוא אליהו.

אין כאן אבידה מדעת, כיון שעל פי רוב לא שולחים לרחוב ילדה בת שנתיים ללא ליווי מבוגר שיודע לשמור.

יש אומרים בשם החזון איש שבזמנינו לא ניתן להכריז על אבידה כדין ועדיף למכור כל אבידה ויש מפקפקים בזה (שו"ת פאת שדך ח"א סי' קס). בנידון דידן נראה שלכל הדיעות המוצא רשאי למכור, כיון שסביר שהמוצא לא ימצא את הבעלים רק לאחר עשרות שנים, ואז לא יהיה לבעלים את הזוג השני וישמחו מאוד לקבל כסף במקום נעל זו.

המוצא חייב לקנות את הנעל במחיר ששווה הזוג לבעלים, כיון שייתכן שעדיין יש לבעלים את הזוג השני, וממילא חשוב להם נעל זו כמו זוג שלם.

הצטרף לדיון

תגובה 1