לתת לגמ"ח עטים שלא ידוע בעליהם

שאלה:

יש לנו בכוילל הרבה עטים "נטושים" הרבה זמן שאין ידוע בעליהם, האם מותר לתת את זה לגמ"ח עטים?
(חלקם עם סימנים חלקם ללא)

תשובה:

שלום וברכה,

לפי הלכה עטים שהונחו במקום מסוים או שיש עליהם שם, אסור לתרום לגמ"ח כיון שיש להם בעלים – אא"כ מונחים באותו מקום הרבה מאוד זמן שניכר שהבעלים התייאשו. עטים שנמצאו דרך נפילה ואין עליהם סימן מותר לתרום אותם לגמ"ח.

במקרה שלכם שמדובר בגמ"ח בתוך הכולל, ניתן לאסוף את כל העטים – גם העטים שיש בהם סימן ולהניח אותם בגמ"ח, ולתלות מודעה שכל העטים שנמצאו בכולל חלקם יש בהם סימן והם נמצאים בתוך הגמ"ח ומי שרוצה שייטול את שלו, ואם לא יבואו בעליהם ליטול את העט שלהם, הרי זה תרומה לגמ"ח.

בהצלחה.

מקורות:

עט שהונח במקום מסוים, המקום נחשב סימן. אלא שאם מונחים במקום הרבה זמן, גם אם יש בהם סימן הרי זה יאוש, כדברי הגמרא ב"מ כב, ב "קדחי ביה חלפי".

אם מניח בגמ"ח של הכולל, ותולה מודעה בכולל יש להניח שכל האברכים רואים את המודעה ומסכימים שהעט שלהם יהיה מונח בגמ"ח, ולכן אם מדובר בגמ"ח של הכולל יש להקל.