לדווח למנהל חברה על עובדים שמועלים בכסף

כאשר יש לי חשד שעובדים בחברה מועלים בסכומים גדולים ע"י ביצוע רכש פקטיבי
האם עליי לדווח לאחראי הבטחון/ הנהלה בחברה
האם עדיף לשתוק
ומה לעשות כאשר אני חלק מתהליך הרכש בצורה של פקיד, אני יכול להעלים עין אך האם זה נכון לעשות כך
בתודה ובברכה

תשובה:

שלום רב,

ככל שהמעילה קשור אליך, אסור לך לשתף פעולה גם כשיש לך חשד סביר שיש מעילה ועליך לעשות את המירב שביכולתך שלא יהיה לך חלק בכך.

לגבי לדווח למנהל על אחרים – אם יש לך חשד בלבד אל תספר למעביד כלום. אם ביררת שהעובדים מועלים בכסף בוודאות, עליך להתרות בהם (אם אינך רוצה להזדהות אתה יכול לשלוח להם מכתב בעילום שם) שאם לא יחדלו תדווח למנהל על כך. אם לא יחדלו בהם, עליך לדווח למנהל ותקיים בזה מצוות השבת אבידה להציל את החברה מגניבה. כל זה אם המנהל לא יפעל נגד העובדים שלא כדין, אבל אם יש חשש כזה, וכגון שהמנהל ייתבע את העובדים בבית משפט בעוד שהם רוצים לדון בבית דין, אל תספר למנהל כלום. שאין מצוות השבת אבידה כשאתה גורם לאדם אחר נזק שלא מן הדין.

מקורות:

בענין סיוע למעשה שחשוד כגניבה, עיין שו"ע חו"מ סי' שנח. בענין לספר למנהל כדי למנוע נזק עיין חפץ חיים הלכות לשון הרע כלל י ושם בבאר מים חיים אות יב.