גזלת קטן

שאלה:

נזכרתי שגזלתי מיהודי שהייתי קטן , אני ביקשתי דיסק למחשב כאילו מהספרנית , הם הביאו משחקי מחשב לבית ספר למי שלא היה אינטרנט , הייתי קטן מתחת לגיל בר מצווה אוליי בן 10 או 11 או 9 , ביקשתי והיא נתנה לי אבל שיקרתי, אני חושב שהדיסק עדיין אצלי אבל ההורים לא רוצים שאני יוציא אותו , לפני כן כמו שאמרתי תרמתי לבית הכנסת 50 שקל , האם זה יכפר לי גם על זה?

תשובה:

שלום ובוקר טוב אור הצדיק,

קטן לא חייב לשלם עבור הגנבות שעשה בעודו קטן – לפני בר מצווה. אבל אם הגזילה נמצאת בביתו חייב להשיב. ולכן אם הדיסק בביתך אתה חייב להשיב, אבל אם זה לא בביתך אין עליך חובת השבה אלא ממדת חסידות.
הצדקה לבית כנסת לא מועילה לתקן את השבת הגזל.
בהצלחה וחנוכה שמח.

מקורות:

ראה שו"ע חו"מ סימן שמט ופתחי תשובה שם.