דמי שדכנות כשהשדכן אשכנזי

שאלה:

שתיים שעשו שידוך. אחד מצד הכלה והשני מצד החתן. אומנם זה שמצד החתן היה זה שנתן את הרעיון. וכעת הוא דורש את כל החלק מהחתן וכן שליש מהכלה בנוסף הזוג הם ספרדים והשדכן מצד החתן אשכנזי ודורש לקבל לפי המקובל אצל האשכנזים. ילמדנו רבינו מה הדין בכגון דא. יישר כח

תשובה:

שלום וברכה,

בשדכנות לא משנה מי הגה את הרעיון, ויש לבחון מי הציע וקידם בפועל את השידוך. ולכן אם השדכן של צד החתן הציע לצד הכלה את השידוך, ושדכן אחר סיים – מגיע לראשון שליש. ואם הוא שלח אחר שיציע לצד הכלה, והוא הציע לצד החתן, השדכן של הכלה אמור לקבל את כל השכר מצד הכלה, והשדכן של צד החתן אמור לקבל רק השכר של צד החתן.

לא משנה המוצא של השדכן, היות והשידוך הוא של ספרדים יש לשלם לי המחיר שנהוג אצל בני ספרד. יש לציין שגם אצל בני ספרד יש חובה לשלם דמי שדכנות, היות וגם אצל הספרדים משלמשים לשדכנים, וממילא ה"ה גם למי שאינו שדכן. אמנם המחיר הוא נמוך מהמחיר שנותנים אצל אשכנזים.

בהצלחה וחג שמח.