משכיר שרוצה תשלום של תיווך בדרך עקיפה

שאלה:

שלום כבוד הרב ברשותי משרד שעומד להשכרה, וברצוני להרויח את דמי התיוך של ההשכרה, ולכן אני מפרסם את המודעה עם מס' הטלפון של אשתי ,וקורא לה בשם תיוך פלוני, והיא עןנה לטלפונים ושלחת את המענינים אלי ואח"כ מי שסוגר איתי , היא שולחת מישהוא לקחת את התיוך בלי שהשוכר יודע שהתיוך מגיע לכיסי. והשאלה שנתועררה, האם יש בזה בעיה כגון גניבת דעת וכדו', או שעצם ההתעסקות בהשרת הדירה זה דבר שלוקחים עליו כסף, אז מה ההבדל עם אני לוקח זאת לעצמי או שמתווך מקבל זאת.

תשובה:

שלום וברכה,

מתווך הוא סרסור – אדם שלישי שמקשר בין במשכיר לשוכר. לא שייך תשלום של תיווך לבעלי הדבר – שוכר או משכיר. ולכן אם בעל הדבר מסבב תשלום של תיווך נחשב להוצאות ממון שלא כדין, ומלבד איסור של גנבת דעת יש כאן איסור של גנבת ממון.

בהצלחה.